Пресс-служба ПАТ “Укрінком” (в минулому ПАТ “Укрінбанк”) попереджає про поширення недостовірної інформації в ЗМІ

1. Наші новини

Нажаль, сьогодні, ми змушені констатувати низький рівень журналістської етики у деяких провідних засобах масової інформації України, редакції яких допускають розміщення неперевіреної й недостовірної інформації на своїх ресурсах, що, можливо, використовується “замовниками” задля дискредитації ПАТ “Укрінком” (раніше ПАТ “Укрінбанк”)  та її представників у суспільстві.

Зокрема, мова йде про: питання правового статусу, а саме правонаступництво ПАТ “Укрінком” (раніше ПАТ “Укрінбанк”); діяльності ПАТ “Укрінком” щодо стягнення заборгованості з позичальників ПАТ “Укрінбанк” по кредитним договорам; законності скасування ліквідації ПАТ “Укрінбанк”  Фондом гарантування вкладів; ймовірне завдання державі збитків на суму 1,7 млрд. грн., які були витраченні Фондом на проведення виплат вкладникам банку у розмірі до  200 000 грн.

У зв’язку з тим, що поширена інформація у ЗМІ, відносно вищезгаданих питань, є такою, що, ймовірно, інтерпретована в інтересах третіх осіб, ПАТ “Укрінбанк” вважає за необхідне надати офіційне роз’яснення відносно зазначених питань.

1. У 2016 році, ПАТ «Укрінбанк», згідно з рішенням на загальних зборах акціонерів, було перейменовано в ПАТ «Укрінком», з метою приведення у відповідність до законодавства України. Крім того, ПАТ “Укрінбанк” з банківської установи було реорганізовано в комерційну компанію ПАТ “Укрінком”.
  2. 9 серпня 2019 року Верховний суд України своїм рішенням у справі №826/14039/17 визназнав незаконним та скасував рішення Правління НБУ від 24 грудня 2015 року №934 «Про віднесення ПАТ “Укрінбанк” до категорії неплатоспроможних” і рішення ФГВФО від 24 грудня 2015 №239 “Про введення в ПАТ «Укрінбанк» тимчасової адміністрації та делегування повноважень тимчасової адміністрації”.
  3. Верховним судом, під час розгляду справи №826/14039/17 було встановлено, що ПАТ “Укрінком” є правонаступником ПАТ «Укрінбанк». Тобто, ПАТ «Укрінком» має ті ж права та обов’язки що і ПАТ «Укрінбанк», в тому числі звертатися до суду.
  4. ПАТ “Укрінком” (раніше ПАТ “Укрінбанк”) повертає депозити понад 200 000 гривень вкладникам, шляхом реалізації активів банку на ринку із справедливою оціночною та економічно обґрунтованою їх вартістю, а також, стягнення кредитних коштів з позичальників. Станом вересень 2019 року, ПАТ «Укрінком» (в минулому ПАТ «Укрінбанк») погасив близько 1 млрд. 300 млн. грн. заборгованості перед вкладниками банку.
  5. ПАТ “Укрінком” неодноразово звертався до представників Фонду гарантування вкладів  щодо надання реєстру вкладників, які отримали гарантовані виплати  до 200 000 грн. на загальну суму 1,7 млрд. грн. Однак, станом на сьогодні, представники Фонду не надали цієї інформації, чим перешкоджають діяльності ПАТ “Укрінком” відносно погашення заборгованості.

Крім того, нам нещодавно стало відомо з інтернет ресурсу Liga.tech, про те, що керівництво Facebook провело кампанію по очищенню медіаполя України від “дезінформативних” сторінок інтернет видань, які поширювали недостовірну та неправдиву інформацію “на замовлення”. В цілому Facebook видалив 168 акаунтів, 149 сторінок, 79 груп, де в сукупності було близько 4,2 млн. фоловерів. Серед таких сторінок варто відзначити акаунти інтернет-ресурсів ТОВ “ЗНАЙ” (“Znaj.ua”, “Politeka”), які поширювали фейкову інформацію про ПАТ “Укрінком” ( раніше ПАТ “Укрінбанк”).

З огляду на вищевикладене, ПАТ “Укрінком” (раніше “ПАТ “Укрінбанк”) звертається  з проханням до ЗМІ — не поширювати недостовірну й неперевірену інформацію та до представників громадянського суспільства — не довіряти сумнівним матеріалам, які не мають доказової бази з відповідним юридичним обґрунтуванням.

поділитись: